Reakce vedení serveru EuroZprávy.cz na nedělní pořad Newsroom České televize

Publikováno: 19.4.2021

Reakce vedení mainstreamového zpravodajského portálu EuroZprávy.cz na tvrzení spoluzakladatele iniciativy Nelež Romana Čihalíka, která zazněla v pořadu Newsroom odvysílaném v České televizi v neděli 18. dubna 2021.

„Vedení redakce důrazně popírá tvrzení R. Čihalíka, že EuroZprávy.cz ‚vyplouvají na povrch v rámci analýz nebo databází‘ dezinformačních serverů. Naše zpravodajství není vedeno v žádném aktuálním seznamu dezinformačních webů, protože fake news neprodukuje a naopak se roky zabývá bojem proti nim, jejich vyvracením či upozorňováním na ně.

Hovoříme-li dále dle slov R. Čihalíka o problému s ‚lidským faktorem a nedůsledností práce‘, vedení redakce nikdy nepopíralo možnou lidskou chybu, která při publikování desítek tisíc zpráv ročně může v několika případech nastat, stejně jako k ní může dojít kdekoliv jinde v jakémkoliv povolání. V takovém případě ale nelze server globálně vyhodnotit jako dezinformační, a to zejména v případě, kdy oněch údajných problematických článků není ani 0,5 % z celkové produkce. Pokud by navíc redakce měla k dispozici více podrobností, které po spolku Nelež požaduje už déle než rok, situaci by už dávno prověřila a vyřešila.“

Lukáš Kňazovický, šéfredaktor EuroZprávy.cz

Inzerujte tam, kde vás lidé uvidí.

Náš návštěvník, váš zákazník

Inzertní služby